lunes, 2 de marzo de 2015

Colp a la llengua

Resulta entristidor seure a escriure en valencià i que siga en hores baixes. Ja no sols per la falta del mateix entre periodistes i mitjàns de comunicació, sinò perque en estos díes, el valencià està de dol. Primer i més important, per la mort d´un referent de les nostres lletres valencienes com és i era el gran Pere María Orts que, el passat dijous ens va abandonar. Una mort que, deixa a la nostra història i al valencià un buit difícil d´omplir i, més a més, quan el nivell periodístic i literari dels molts que es fan cridar professional de l'escriptura en valencià, no arriben ni a la sola de les sabates de l'anterior. Pere Maria ens deixa un llegat de saviesa, tant al poble benidormí com al valencià a través de les seues obres, de les quals, moltes eren dedicades a Benidorm i a les seues gents. Quant t'anem a trobar a faltar Pere María. 

Però, la nostra llengua no sols ha rebut este colp inesperat. Farà escasses setmanes, per no dir dies que, la nostra alcaldessa de València, Rita Barberà protagonitzava el grotesc espectacle de ridiculitzar davant de tota Espanya sencera la nostra amada llengua en el seu discurs de La Crida dels Falles 2015 on, deixant de costat l'embriaguesa o no de la mateixa, la demostració va ser bascosa; insultant no sols al poble valencià, sinó també a la seua història. Ramón Llul, Enric Valor, Ausiàs March o Joan Martorell entre molts van ser tacats amb vergonya i desfici. Un personatge polític que porta la fredolina de més de trenta anys en la política, concretament més de 24 com a alcaldessa de València i, encara, no sap conjugar de manera correcta dos verbs en valencià. Vergonya cavallers, vergonya.

No obstant, encara queda l'oportunitat d´honrar a Pere María i a tots els lluitadors de la nostra llengua, la llengua valenciana. Encara tenim eixe privilegi cridat democràcia que pot fer canviar les barbaritats que patim en ple segle XXI on, en aquest vint-i-quatre de maig tenim la primera cita amb el destí per a canviar del poder als que encara es consideren senyors feudals del regne que, sense cap escrúpol, es continuen atrevint a mostrar desdeny a la ciutadania i menyspreu a la llengua. 

Rodrigo Quesada / @Quesadacid

No hay comentarios:

Publicar un comentario